Začína sa Bábkarská Bystrica, divákom prinesie 24 inscenácií

01.10.2024 Banská Bystrica

Banská Bystrica 1. októbra (TASR) - V Banskej Bystrici sa v utorok začína medzinárodný festival súčasného bábkového divadla pre deti a dospelých s názvom Bábkarská Bystrica. Témou 24. ročníka podujatia, ktoré potrvá do nedele (6. 10.), je motto Sloboda je umenie, umenie je sloboda. Festival do divadelných i nedivadelných priestorov prinesie 24 inscenácií pre deti aj dospelých, divákom sa predstavia súbory zo siedmich krajín Európy a z Izraela. TASR o tom informovalo Bábkové divadlo na Rázcestí (BDNR), ktoré festival organizuje.

Na medzinárodnom festivale sa predstavia renomované súbory z Dánska, Nemecka, Fínska, Ukrajiny, Česka, Izraela a zo Slovenska, viaceré z nich u nás vystúpia prvýkrát. Inscenácie sa budú konať v priestoroch banskobystrického bábkového divadla, ale aj v divadle Štúdio tanca, Akadémii umení a Urban Spote. Novinkou aktuálneho ročníka je zapojenie jazzového klubu Hogo Fogo, kde sa počas festivalových dní predstavia koncertmi spievajúce herečky a herci.

Divadelný program Bábkarskej Bystrice je vytvorený v dvoch líniách, 15 predstavení bude venovaných deťom. "Výber prináša inscenácie veľmi pestré obsahom, otvárajúce témy domova a neviditeľných dôležitých vecí v našom živote, súčasné spracovanie klasickej národnej rozprávky, priateľstvo človeka a psíka, ekologické námety, myšlienky o starobe, o odvahe snívať, hry s tieňmi, so slovami a so zvukmi a s fantáziou," priblížilo BDNR.

Festivalový program pre mladých ľudí a dospelých ponúkne deväť predstavení od skupín z Fínska, Česka, zo Slovenska a z Izraela. "V súvislosti s mottom festivalu sme sa rozhodli dať priestor angažovaným inscenáciám so spoločensko-kultúrnymi a s historickými presahmi," uviedli organizátori. Druhú výraznú skupinu predstavení pre dospelých bude tvoriť pohľad optikou ženy, festival prvýkrát cielene upozorní na postoje a životy žien, zviditeľní ženské hrdinky a súčasné tvorkyne daných predstavení.

"Stretneme sa so životom osobností ako Charlotte Masaryková, Růžena Zátková, Helen Kellerová a Anne Sullivanová, v neposlednom rade so žijúcou legendou izraelskej výtvarnej performancie a bábkovo-divadelnej scény Michal Svironi," priblížilo BDNR.

Bábkarská Bystrica prinesie i viacero sprievodných aktivít, okrem diskusií a debaty s autormi inscenácií i divadelno-výtvarnú outdoorovú inštaláciu Človek, bábka a priestor, ktorá sa nachádza na Skuteckého ulici. Prvýkrát sa bude konať aj priamy online prenos a odborná diskusia na tému Sloboda je umenie, umenie je sloboda. Súčasťou festivalu budú aj workshopy s názvom Divadelná maska: od antiky po modernu, ktoré povedie ukrajinský režisér a pedagóg Mykhailo Urytskyi.

Festival Bábkarská Bystrica organizuje BDNR každé dva roky. Podujatie je realizované s finančnou podporou Fondu na podporu umenia a Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) pod záštitou predsedu BBSK Ondreja Luntera a Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.
 

Vyberte región

mark